Výsledky vyhledávání

Daň z převodu nemovitosti – změna v r. 2016



Jak je to s daní z převodu v letošním roce?

Již od loňského podzimu se velmi diskutuje na téma, kdy nastane změna, jaká bude a kdo bude ten, kdo zaplatí?

V r. 2013 nastala možnost, kdy se strana prodávající i kupující mohla domluvit, že daň z převodu ve výši 4 % může zaplatit i kupující. Buď celou část nebo po dohodě.

V jakém případě se tato možnost dala využít? Je to jednoduché – kdykoliv, kdy toto oběma stranám vyhovovalo. Šlo jen o oboustrannou dohodu, která se dala jako podmínka do Kupní smlouvy. Tuto možnost využilo pouze 20 tisíc z celkem 130 tisíc transakcí.

A nejen proto se ministerstvo rozhodlo novelizovat zákon a tuto daň převézt pouze a jen na kupujícího. Co je tím dalším důvodem? Neplacení daní od prodávajících.

Nyní se jednoduše bude vymáhat na kupujícím, je to lépe dohledatelné a pokud kupující daň nezaplatí, může mu být nemovitost zabavena.

Téměř celá Evropská unie má tuto povinnost na straně kupujícího, pouze my spolu se Slovinskem a Polskem jsme poslední, kde platí tuto daň prodávající.

Stále se ještě čeká na finální schválení v parlamentu. Původní záměr byl odstartovat tuto změnu v dubnu, nyní se povídá o 1. červnu, a uvidíme, zda je tento termín konečný. Dále se jedná, zda název Daň z převodu nemovitosti zůstane, anebo se přejmenuje na Daň z nabytí nemovitosti.

A jak to bude v praxi? Dovedete si představit, že si kupujete nemovitost za 2 miliony, a zaplatíte skutečně 2 080 000,-Kč? Jak se to bude řešit v praxi? Budete chtít právě těch 80 tisíc jako slevu po prodávajícím, nebo již budete kalkulovat, že si hypotéku navýšíte o 4 %?

Dojde k umělému navyšování cen nemovitostí? Můžeme jen věštit z koule, jak se trh zachová… A z jaké částky se tedy ty 4 % vypočítají? Počítají se buď z ceny zjištěné, to je na základě znaleckého posudku, nebo ze směrné hodnoty – tabulkový tarif. A pochopitelně se porovnává s Kupní smlouvou a ta částka, která je vyšší, při porovnání, je základem pro výpočet daně.

Tato částka musí být zaplacena finančnímu úřadu nejpozději do ukončeného 3. měsíce od zapsání vkladu katastrálním úřadem.

Sledujte tyto internetové stránky, jakmile dojde ke změně v placení daně, dozvíte se to.

Potřebujete poradit při prodeji nemovitosti? Využijte hodinové konzultace zdarma.

Neváhejte mě kontaktovat na telefonním čísle +420 724 422 536 nebo na e-mailu marinkova@bez-starosti.cz.

 

Porovnejte nabídky