Výsledky vyhledávání

DĚDICTVÍ II. díl



Není to tak dlouho, co jsem psal článek o dedictví. Mile mě překvapilo, že jste si ho přečetli a přišlo několik dotazů. 😊

V tomto druhém díle se pokusím zodpovědět vaše dotazy a zajít více do hloubky, protože to je velmi široké téma. V prvním díle jsem psal spíše úvod a základ toho, co vás čeká a v tomto druhém díle se pokusím vysvětlit jednotlivé kroky.

Co bych měl podniknout jako první?

Pro urychlení celého procesu dědictví je důležité pokusit se dát vše po zemřelém dohromady. Sejít se s potencionálními dědici a sepsat veškerý majetek po zemřelém. Dědictví se bude dělit podle zákona, ale je možné se dopředu domluvit, abyste se případně později vyvarovali veškerých nesrovnalostí a sporů.

Mám někam něco odnést nebo zavolat?

Určitě nikam chodit nemusíte ani nikde nic hlásit. Počkejte, až se vám ozve notář, který dostane váš případ. Jakmile totiž soud dostane od matriky úmrtní list, tak určí notáře, který se o celý proces postará.

Nejprve bude notář kontaktovat přímého příbuzného (manžela/ku, děti, popřípadě další pozůstalí, kteří žili ve společné domácnosti).

Jak dlouho to trvá?

Nedá se přesně určit délka, ale pokud jde vše hladce, tak notář dá veškerý majetek dohromady, to trvá cca 1 až 3 měsíce. Pokud se i dědicové domluví a mají vše nachystané, tak to může urychlit celý proces. Důležité je se hlavně domluvit i na ceně majetku. Pokud si nejste jistí a nevíte, kolik by mohla být hodnota majetku po zůstalém, tak se pozve odhadce, který vyčíslí hodnotu majetku, ale toto může celý proces protáhnout.

Dědictví může trvat i rok a více.

A co dluhy po zemřelém?

I dluhy se dědí, ale je možné je odmítnout a to ve dvou variantách:

  • zříct se celého dědictví, takže nedostanu nic ani ty dluhy
  • uplatní právo výhradu soupisu (vyplatí se dluh věřitele do výše hodnoty majetku)

Po zřeknutí se dědictví např. kvůli dluhům po vás už nikdo nebude nic požadovat. Zřeknutí se musí podat u soudu do jednoho měsíce po výzvě k dědictví. Notář vše vysvětlí a poradí veškeré kroky.

A co daň z dědictví?

Dědická daň se sice neplatí, ale z dědictví se odvádí notáři poplatky, zejména odměna za to, že vám jej vyřídil. Od roku 2021 notářům zaplatíte více. Výpočet najdete v tabulce:

DOSUD OD 1. 1. 2021
z prvních 100 000 Kč základu 2 %

(vždy nejméně 600 Kč)

z prvních 500 000 Kč základu 2%

(vždy nejméně 2000 Kč)

z přebývající částky až do 500 000 Kč základu 1,20 %
z přebývající částky až do 1 000 000 Kč základu 0,9 % stejně jako dosud
z přebývající částky až do 3 000 000 Kč základu 0,5 % stejně jako dosud
z přebývající částky až do 20 000 000 Kč základu. (Hodnota dědictví nad 20 milionů Kč už se nepočítá.) 0,1 % stejně jako dosud

​Takže zatímco vyřízení dědictví v hodnotě půl milionu korun stálo dědice 6 800 Kč + DPH, tak nově to bude 10 000 Kč + DPH. Tím se cena zvýší z 8 228 Kč na 12 100 Kč.

Snad jsem tedy vysvětlil postup dědictví dostatečně. Pořád samozřejmě můžete narazit na nějaké komplikace a nejhorší je se neshodnout na majetku a hodnotě majetku. Vždy si řádně vše sepište a domluvte s dědici, příbuznými na postupu a vyrovnání majetku. To je taková rada na závěr.

Hlavně vše v klidu a BEZ-STAROSTI 😊

Michal Korič
Telefon: +420 722 533 689
E-mail: koric@bez-starosti.cz

 

Porovnejte nabídky