Výsledky vyhledávání

Jak koupit pozemek a nepřijít o spoustu peněz?



Pojďme se podívat na pár tipů na to, aby se z Vašeho vysněného bydlení nestala noční můra.

Mezi makléři jsou rozdíly jako mezi Trabantem a Ferrari, proto dbejte zvýšené pozornosti obzvláště při koupi pozemku.

Začněme inženýrskými sítěmi.

V inzerátech se velmi hojně používá spojení „sítě na hranici pozemku“.  Jde o velmi oblíbené spojení jak u makléřů, tak i majitelů pozemků, ale bohužel v některých případech je tato hranice pozemku klidně i 100 metrů.

Vybudování například vodovodního řádu o této délce se Vám dost prodraží. Najednou ten pozemek už tak výhodný nebude.

Jak zjistit, kde jsou inženýrské sítě pozemku a být si tak při koupi parcely jistější?

Potřebné informace získáte u provozovatelů distribuční soustavy v regionu, kde se nachází vybraný pozemek. Distribuci elektřiny má v ČR na starosti ČEZE.ON a Pražská energetika. O distribuci plynu se stará RWEE.ON a Pražská plynárenská.

Jak zjistit existenci sítí už tedy víte, ale co se týče pozemku, tak na Vás vždy bude čekat spousta nástrah.

Jak je to s přístupem k pozemku?

Je hodně případů, kdy někdo koupil pozemek, ke kterému nebyl zajištěn právní příjezd. V ten moment začal horor.

Vede-li k vyhlédnutému pozemku obecní komunikace, je přístup k nemovitosti zajištěn a máte o starost méně. Horší to ale může být v případě, že jsou všechny sousední pozemky v soukromém vlastnictví.

V katastru nemovitostí si ověřte, jestli na některém ze sousedících pozemků nevázne věcné břemeno – služebnost v podobě nezbytné cesty, která Vám průjezd zajistí. Pokud nic takového nenajdete, bude nutné se na místě přesvědčit, jestli k pozemku fyzicky nějaká cesta vede a následně si na silničním správním úřadě zjistit, jestli se jedná o veřejně přístupnou účelovou komunikaci.

Jestliže k pozemku nevede veřejně přístupná cesta a v katastru není zaznamenána žádná služebnost, nezbude vám nic jiného, než vše vyřešit s vlastníkem nemovitosti. V ideálním případě se dohodnete s majitelem a sepíšete  písemnou dohodu buď o užívání jeho pozemku a nebo o jeho odkupu.

V horším případě pak bude o zřízení služebnosti v podobě nezbytné cesty rozhodovat soud.

Připravte se nicméně na to, že ani jedna varianta nejspíš nebude zadarmo.

Nenechávejte nákup pozemku nebo jakékoli jiné nemovitosti náhodě a udělejte maximum pro to, abyste eliminovali veškerá rizika.

A pokud si nejste jisti jak na to, svěřte se do rukou opravdového profesionála. Ideálně takového, který bude po celou dobu obchodu stát za vámi a hájit vaše zájmy. Pár takových se najde. 🙂

Uvědomte si, že nekupujete kolo někde na bazoši za pár stovek, ale že to může taky skončit ztrátou celoživotních úspor.

Kontaktujte mě na tel. +420 731 010 213 nebo na e-mailu bezouska@bez-starosti.cz, domluvte si schůzku a buďte bez-starostí.

Porovnejte nabídky