Výsledky vyhledávání

Jaké daně se vás týkají v případě, že prodáváte či kupujete nemovitost?



Jelikož došlo k hodně změnám, tak je na čase aktualizovat můj starý článek o daních, které jsou spojené s koupí či prodejem nemovitosti.

Pokud je to pro vás aktuální téma anebo chcete být jen v obraze, tak čtěte dál.

Daň z nabytí nemovitosti

Jednoduše je fuč! „Zlodějská daň“ je zrušena a společně s ní zmizelo taky zhruba 13 miliard korun ze státní kasy…

Daň z nemovitých věcí neboli daň z nemovitosti

Tady se vesměs nic nezměnilo až na to, že pro tento rok byl termín splatnosti posunut až do 1. 4. 2021 kvůli netopýre.

Standardně se daň podává do 31. ledna a platí se do konce května každým rokem.

Nemusíte se bát, že byste na daň zapomněli, protože po prvním podání vám bude chodit každý rok automaticky složenka.

Daň z nemovitých věcí se skládá ze dvou částí, a to daně za pozemky a daně za stavby.

O konečné výši daně rozhodují metry čtvereční nemovitosti a koeficienty, které stát pro jednotlivé typy nemovitostí určil.

Každopádně tato daň míří do rozpočtu radnice, pod kterou daná nemovitost spadá, a tak je výše všude jiná.

Pokud vaše město v minulých letech zrušilo například poplatky za popelnice a všichni oslavovali, tak následně potichu zvedli daň z nemovitých věcí a vše bylo vyřešeno.

Daň z příjmu

U této daně se stále platí 15 %, ale dost podstatně se změnily lhůty pro osvobození daně z příjmu.

V minulosti jste daň platit nemuseli, pokud jste ji vlastnili déle jak 5 let a tato lhůta se prodloužila na krásných 10 let. Každopádně tato lhůta se stále dá zkrátit na 2 roky pokud prokážete, že jste v nemovitosti po tuto dobu bydleli. K tomuto prokázání není nutné mít v nemovitosti trvalé bydliště, ale budete to muset nějakým způsobem prokázat, jako například účty za energie a podobně.

Potom je tady ještě jedna možnost jak se dani z příjmu vyhnout a stačí mít nemovitost klidně jen pár měsíců. Jedná se o takzvané uspokojení bytové potřeby. Naposledy když jsem toto řešil, tak mi z finančního úřadu volali s tím, co to po nich vlastně chci a že bych měl platit daň z příjmu. Paní jsem vysvětlil, že žádnou daň platit nemusím, protože jsem veškeré prostředky použil na pořízení vlastního bydlení. V ten moment se mě paní z finančního úřadu doptala zda jsem si jistý, že to jde….

Ano jde to!

Pokud tedy koupíte nemovitost, jste tam pár měsíců a prodáte ji, tak máte jeden rok na to abyste získané prostředky použili na uspokojení bytové potřeby a pokud tak učiníte, tak se dani vyhnete. Opět budou chtít akorát prokázat, že jste v nemovitosti bydleli a pravděpodobně čestné prohlášení.

Jedna fajn věc co tady nepatří….

Mám rád auta a určitě nejsem sám, a tak si neodpustím vypíchnout, že došlo ke změně odpisu vozu pro OSVČ a obchodní společnosti.

Lhůta pro odpis vozu se změnila z 5 let na 2 roky, a tak je celé auto v nákladech podstatně rychleji. Každopádně tohle tady opravdu nepatří.

Pokud vás zajímají také jiné věci ohledně nemovitosti, tak se mrkněte na www.jansznapka.cz na můj blog a určitě tam najdete článek, který pro vás bude přínosný a pokud nenajdete odpovědi na své otázky ani tam, tak mi zavolejte na telefonní číslo +420 733 310 002 a zeptejte se na cokoli.

Porovnejte nabídky