Výsledky vyhledávání

Jakým chybám se vyhnout při financování nemovitosti? A jak najít to nejlepší řešení?



Nejčastější chyba, kterou lidé dělají hlavně při koupi bytu je, že ignorují byty v družstevním vlastnictví a to zejména proto, že hypotékou lze financovat pouze vlastnictví osobní.

Ano, je to tak, hypotéku dostanete pouze na byt v osobním vlastnictví, ale na družstevní byt lze dnes vyřídit úvěr ze stavebního spoření a to až do výše 2 500 000 Kč s úrokem 3.99%. (16.369 Kč/měs)

U úvěru ze stavebního spoření je tedy zhruba o 1 % vyšší úroková sazba než u dnešních sazeb hypoték, ale ceny bytu v osobním vlastnictví jsou podstatně dražší než druhá varianta, a to byt družstevní. Neřešte tedy výši úrokové sazby, ale to, kolik bude vaše měsíční splátka!

Příklad:

Byt v OV s cenou 1 300 000 Kč na hypotéku se splatností 18 let a úrokem 3 %.  (7.796 Kč/měs.)

U hypotéky je dnes navíc nutnost mít 20 % z vlastních zdrojů, takže budeme muset mít našetřeno 260 000 Kč a čerpat tedy budeme 1 040 000 Kč, což znamená, že splátka bude 6.237 Kč a budeme chudší o 260 000 Kč z našich úspor. To ovšem není vše! Po koupi bytu v osobním vlastnictví na nás čeká také povinnost zaplatit 4% daň z nabytí finančnímu úřadu. V tomto případě tedy dalších 52 000 Kč!

Jak už jsem zmínil, tak družstevní bydlení bývá zpravidla levnější, takže pokud najdeme přibližně stejný byt, který bude stát 1 100 000 Kč a budeme financovat 100 % hodnoty, tak pří splatnosti 18 let a úroku 3.99 % bude měsíční splátka 7.227 Kč/měs., což je sice o 990 Kč více, ale máte stále 260 000 Kč, které jste nějakou tu dobu pečlivě spořili. Daň z nabytí se již u družstevního bytu, neplatí jelikož kupujete podíl.

Určitě si tedy ve filtru na inzertních serverech nezaškrtávejte, že hledáte pouze byty v osobním vlastnictví!

Navíc některé družstevní byty jdou převést za určitý poplatek do vlastnictví osobního, a tudíž se tak dají financovat hypotékou nebo teda abych byl přesný, tak předhypotečním úvěrem a následně hypotečním úvěrem.

Další mylnou představu, kterou má spousta lidi je, že si obejde všechny banky a zjistí, která z bank jim dá nejlepší úrok.

Nejen, že to stojí spoustu času a úsilí, ale ani nedosáhnete na nejlepší podmínky, a to ani kdybyste chtěli brát hypotéku ve své vlastní bance, pro kterou jste klientem třeba 20 let.

Většinu produkce všech bank tvoří externí finanční poradci a banky jim tím pádem dávají lepší podmínky, než dávají svým klientům, a tak se Vám naprosto běžně stane, že pokud Vám banka nabídne úrok 2.79 %, tak kvalitní finanční poradce Vám hypotéku sjedná u stejné banky za 2.69 %.

Co z toho plyne?

Nelítejte jako blázní po všech bankách a najděte si kvalitního finančního poradce, který Vám dovede zařídit nejlepší podmínky u hypotéky, ale také dalších spoustu věci, o kterých nemáte páru.

Víte například, že Vaše staré úvěry, které máte, se dají dnes refinancovat za neuvěřitelně nízkou sazbu 3.9%?

Víte, že Vám s tím finanční poradce pomůže zdarma?

Například v sousedním Německu za stejnou službu, kterou Vám u nás poskytne finanční poradce účtují 500 eur.

Koukám, že jsem popsal A4 a musím to někdy ukončit, takže ve zkratce největší má rada.

NECHTĚJTE BÝT BROUK PYTLÍK a ušetříte spoustu času, peněz a starostí!

Pokud právě řešíte nové bydlení, tak se mrkněte na www.jansznapka.cz a třeba Vás zaujme něco z mé aktuální nabídky a pokud ne, tak se ozvěte i tak. Rád Vám s čímkoli kolem bydlení pomůžu!

 

 

Porovnejte nabídky