Výsledky vyhledávání

Kupující, prodávající, utajený makléř?



Kdo je vlastně ten člověk, který volá prodávajícímu na jeho nemovitost? Kolikrát se ozve skutečný zájemce a kolikrát je to makléř nebo realitní kancelář? Kdo si někdy podal inzerát asi ví, že je to peklo. Vydáte inzerát a prvních 10, 20 50? telefonátů jsou právě makléři a realitní kanceláře.

Když se Vám dotyčný představí jako makléř nebo kancelář, to je varianta, která není sice příjemná, ale je pravdivá. Ale co když se Vám na soukromou inzerci jako zájemce ozve utajený makléř? Domluví si s vámi prohlídku, na ní se chová jako běžný zájemce, nafotí si nemovitost a odjede. Poté, aniž by se vás ptal, nabízí Vaši nemovitost v inzerci. Bez vašeho vědomí nabízí Váš majetek! Spoléhá se na to, co mu bohužel v naší zemi vychází velmi často, že se nebudete bránit.

A jak Vám může tím, že se nebráníte uškodit?

Tím, že ji bude nabízet pod cenou a pod rouškou získaného klienta, který má pro Vás peníze, svolíte. Ale Vy jste přece měli v úmyslu nabídnout svoji nemovitost za jinou cenu, chtěli jste vydělat více!

Nebo inzercí Vaší nemovitosti naláká na svůj telefon zájemce, Vaši nemovitost jim vymluví a pozve je na jinou prohlídku, kde dostane třeba vyšší odměnu

Co s tím?
Uvědomte si, že to Vy přicházíte totálně o všechno – o peníze, možnost vybrat si realitního odborníka, který Vás bude zastupovat, možnost rozhodovat o ceně, podmínkách prodeje. Přesto se z nepochopitelných důvodů necítí prodávající podvedeni. V různých obměnách patří tento postup k nejčastějším podvodům a je nejjednodušší variantou pro podvodníka, jak Vám vnutit své podmínky, obrat Vás a ještě ve Vás vzbudit pocit spokojenosti. Jedinou radou je zamyslet se dopředu nad tím, co vlastně dopustíte, když si toto jednání necháte líbit. Uvědomit si všechny své ztráty. Pokud Vám někdo lže na samém začátku, jak byste mu mohli důvěřovat v celém realitním obchodu? Necháte-li podvodné makléře realizovat svůj obchod, bují pak nepoctivost po celém realitním trhu a doplácí na to všichni slušní lidé.

Falešný kupující

„A věřte nebo ne, nikdy není problém požádat kolegu „taky makléře“, aby sehrál roli vážného zájemce a jen si prohlédnout Vaši nemovitost…“

Kupující samozřejmě Vaši nemovitost chce hned, jak ji uvidí a už má u sebe (což Vás ani nepřekvapí) rovnou zálohu! Před vašimi zraky, za vzrušených emocí rovnou makléři předává zálohu. Toto divadlo na Vás zapůsobí, a tak na základě přesvědčivé scénky podepíšete makléři výhradní smlouvu, je to přece nyní Vaše povinnost, ať má chudák kupující, když už zaplatil, vůbec nějakou jistotu… Tento trik je velmi účinným způsobem náboru těch největších podvodníků!!! Jsou to lidé, kterým není cizí žádný podvod. Ve skutečnosti kupujícím bývá jejich kolega, mnohdy si sousedé všimnou, že u auta si ještě tykají, u Vás před domem už se stává zájemce panem inženýrem či doktorem.

Důsledky pro vás jsou fatální, podlehnete-li. Prodej Vaší nemovitosti je v rukou podvodníků, kterým jste podepsali platnou smlouvu, mohou většinou rozhodovat o ceně, podmínkách obchodu. Jste v mnohem horší situaci, než kdybyste si vybrali sami sebehorší realitku. Závěrečnou tečkou je telefonát makléře, který truchlivým tónem oznamuje, že onen zázračný kupující náhle od obchodu odstoupil. Ale co vy? Vás už má podepsaného na smlouvě a odstupovat není kam. Co s tím? Prestižní realitní kanceláře by Vám otevřeně řekly, jak citlivým okamžikem je rezervace nemovitosti ze strany kupujících. Copak dnes někdo rozumný nosí sebou hotovost a podepisuje smlouvy, aniž by se poradil s právníkem? Bez toho, aby si prověřil informace o Vaší nemovitosti? Dejte šanci skutečným zájemcům, ti budou sice rozvážní, zato upřímní.

Soukromá nabídka, zaručeně „od přímého majitele“

Makléři a realitní kanceláře již dávno vysledovali trend zájemců hledat soukromé nabídky v naději, že najdou zajímavou cenu nebo že se vyhnou provizi. Vystupují tak jako soukromí inzerenti. Ať se inzertní servery brání jakkoliv, těžko mohou zabránit těmto praktikám. Každý, kdo intenzivně hledal nemovitost, ví, že většina soukromých nabízejících tak úplně soukromá není.

Co s tím?

Hledejte podle konečné ceny, kvality nemovitosti, lokality. Osoba nabízejícího není důležitá, pokud si pohlídáte celý proces koupě/pronájmu.

Falešný zájemce ještě před vložením do inzerce

“Lékař s rodinou hledá 2+kk – 3+1 v této lokalitě. Platba v hotovosti.”

Solventní a hledají právě Vaši nemovitost. Zkuste na telefonní číslo zavolat. Prakticky pokaždé se jedná o trik makléřů, překupníků, používaný k získání nabídky. Začněte svět vnímat racionálně a uvědomte si nepravděpodobnost toho, že zájemce o koupi běhá po pracovní době po sídlišti a hledá svůj nový byt. Nebo také věříte letáčku ve schránce, že patříte mezi ty šťastné, co vyhráli milion?

Podvodníci moc dobře znají slabost prodávajících a vnímají jejich touhu po rychlém prodeji za co nejvyšší cenu. Nabízí jen to, co chce od nich většina prodávajících slyšet: že mají pro Vás kupce již dříve, než jste začali prodávat. Snadno pak uvěříte tomu, že ti, co pro Vás mají takové zajímavé kupce, jsou jakousi zárukou, že prodej za dobrou cenu zvládnou. Ve skutečnosti by pro Vás mělo být jen znamením, že jste potkali lháře. Co tím získá podvodník? Vymámí z Vás podpis smlouvy. Důsledky pro Vás jsou fatální, podlehnete-li. Prodej vaší nemovitosti je v rukou podvodníků, kterým jste podepsali platnou smlouvu, mohou většinou rozhodovat o ceně, podmínkách obchodu. Jste v mnohem horší situaci, než kdybyste si vybrali sami realitku.

Co s tím?

Pokud chcete využít sílu databáze zájemců o koupi, obraťte se rovnou na profesionála. Realitní agenti, kteří evidují poptávající, prověřují jejich serióznost a schopnost financovat koupi a mají možnost tyto poptávky sdílet s dalšími poctivými agenty, nepotřebují takovéto laciné triky. Rozumní prodávající si uvědomují, že správa databáze poptávajících a komunikace s nimi je náročná práce, žádný líbivý zázrak.

Porovnejte nabídky