Výsledky vyhledávání

Pronájem přes realitku aneb jak si ušetřit mnoho problémů



Každý den na mě vyskočí v různých FB skupinách inzerát s nabídkou pronájmu bydlení a pořád mi vrtá hlavou, proč celou věc tito lidé raději nesvěří do rukou profesionála.

Dost pravděpodobně za to může slabá informovanost o tom, co všechno se může stát a o kolik peněz se dá přijít. No a když k tomu přidám myšlení makléř = zloděj a Čech = všeuměl, tak je vymalováno.

Nejmenší a zároveň nejčastější věc, kterou většina těchto inzerátů postrádá, je správně nastavená cena. Mnoho lidí nabízí své pronájmy zbytečně levně a připravují se tak ročně klidně i o desítky tisíc korun, a to jim podstatně prodlužuje návratnost investice.

Všem je určitě jasné, že pokud si koupím byt na investici a chci mít co nejkratší návratnost, tak se nemůžu zbytečně připravit například o 20 000,- Kč ročně. S takovým číslem se Vám celá investice bude vracet například o 2 roky déle.

Tohle je ovšem ten nejmenší problém a kvůli tomu tento článek vůbec nevznikl.

Žijeme v době plné informací a když budeme brát v potaz to, že Čech umí všechno nejlépe, tak musíme brát taky v úvahu, že s vámi bude umět asi také nejlépe vytřít podlahu.

Čím dál tím více se hemží lidé, kteří chtějí váš byt do pronájmu, ale nemají v plánu nájem platit.

Zaplatí nájem, kauci, ale další peníze už neuvidíte. Tito lidé moc dobře znají svá práva a rozumí cele situaci a víte, jak to tedy bude probíhat?

Nájemce zaplatí kauci a nájem za první měsíc a až se bude blížit k datu dalšího nájmu, tak vám zavolá a řekne nějakou srdcervoucí historku o tom, proč nemůže zaplatit.

Bude vás tahat za nos tak, abyste poslali výpověď z nájmu co nejpozději a on si užil bydlení zdarma co nejdéle.

Pronajímatel může při splnění zákonných důvodů vypovědět nájem na dobu určitou nebo neurčitou v tříměsíční výpovědní době, výpovědní doba však běží až od prvního dne kalendářního měsíce následujícího poté, co výpověď došla druhé straně. K tomu se přidají prodlevy při doručování výpovědi, kdy nájemce často doporučený dopis stejně nepřevezme a jsme na 4 měsících nezaplaceného nájemného a nemožnosti užívat byt.

Pokud nemáte uhrazené nájemné a náklady na služby za dobu alespoň tří měsíců, poškozuje-li nájemce byt nebo dům závažným nebo nenapravitelným způsobem, způsobuje-li jinak závažné škody nebo obtíže, jedná se o porušení zvlášť závažným způsobem, a v takovém případě máte sice právo vypovědět nájem bez výpovědní doby a požadovat bezodkladné odevzdání bytu, to však znamená nejpozději do jednoho měsíce.

No, ale tímto nic nekončí ba naopak začíná.

Teď přijde ta chvíle, kdy si řeknete, že máte vše vyřešeno, ale váš nájemce řekne, že nikam nejde.

A neuděláte prostě nic. Cokoli uděláte bude bráno jako narušení domovní svobody, která je ústavně zaručeným právem, a pokud nějaký takový krok podstoupíte, tak to budete právě vy, kdo bude stát u soudu s obviněním, že jste nájemci ukradl diamanty, zlato, hodinky a kdo ví co všechno. A není úplně nepravděpodobné, že to budete vy, kdo od soudu taky odejde s trestem.

Jediná správná cesta, jak v tomto případě postupovat, je podat žalobu na vyklizení nemovitosti a až soud rozhodne, tak můžete teprve konat. Určitě je vám jasné, že soud nerozhodne za měsíc, takže reálně můžete váš byt někdo obývat například rok, aniž by něco zaplatil. Máte sice speciální právo na uhrazení nájemného ve výši jaká byla naposledy stanovena například ve smlouvě, ale vymáhání takového dluhu stojí další čas a peníze, nehledě na to, že pokud dlužník již nic nemá,není z čeho brát.

Hold některé zkušenosti jsou opravdu drahé!

A co vám tedy přinese profesionální realitní makléř? Eliminaci problémů na minimum!

Nebudu zde podrobně rozebírat, co vše je nutné udělat pro to, aby se nemovitost nepronajala nájemci takového typu, o kterém píši, jak mohou být osoby prověřeny a jak správně nastavit pravidla nájemní smlouvy tak, aby rizika byla snížena na minimum, ale pokud i přes tento článek chcete pronajímat sami, tak doporučím alespoň jednu věc:

Lustraci v Centrální evidenci exekucí!

Ačkoliv je to placená služba, je to jen opravdu drobný výdaj v porovnání s náklady, které vám mohou vzniknout nedostatečnou pozorností a opatrností.

Porovnejte nabídky