Výsledky vyhledávání

Zakázané slovo „makléř“



Nedávno jsem přemýšlela nad otázkou mé kolegyně:“….slyšela jsi, že slovo makléř nebo makléřka je slovo, které je mezi lidmi velmi neuznané a vlastně tzv. ,sprosté,?“

Zeptala jsem se jí proč si to vlastně lidé říkají nebo myslí? Nevěděla.

A vzpomněla jsem si na jeden velmi dobře známý film, kde téměř celý film hraje hlavní roli herec, kterého mnoho žen miluje, je to vlastně velmi romantický snímek. On tam, jako uznávaný realitní makléř kupuje firmy a poté je se ziskem prodává. Buď vcelku nebo po částech. A další film, kde jiný americký herec, opět lamač dívčích srdcí, pracuje jako realitní makléř téměř 40 let,celý svůj produktivní věk, a také si jej lidé váží, po profesní stránce. (1.film je Pretty woman – Richard Gere, 2.film je Lepší teď než nikdy – Michael Douglas)

Co se stalo na českém trhu za posledních 27 let, že profese, která díky orientaci na trhu může mnoho peněz ušetřit kupujícímu, prodávajícímu a vyhnout se mnoha úskalím?

Proč profese obchodníka na realitním trhu, který je takt trochu stavař, tak trochu právník, tak trochu finančník, fotograf, diplomat, psycholog, mediátor a spoustu dalších profesí v sobě zahrnuje, proč tato profese je tak opomíjená, neřku-li ponižovaná?

Našla jsem odpověď: V dávných dobách, kdy se otevřel český trh a všichni hladověli po změnách a výdělcích a úspěchu a…a…. se něco pokazilo. Bohužel nezačalo se právě dobře, každý si mohl otevřít krám s čím chtěl a právě v této branži se našlo spoustu ne zrovna solidních lidí, kteří dodnes, bohužel, této profesi škodí.

Naštěstí se již před mnoha lety započalo s očistou. Je to stejné jako když přehazujete hnůj, nebudete vonět po růžích, když je stříháte nebo po konvalinkách, které zaléváte. I v této branži se stále ještě pohybuje několik přehazovačů, nicméně trh stále roste a mění se ke konvalinkám a růžím. Spousta růží a konvalinek chce přehazovače převonět. Ale nejde to tak rychle, jak si přejeme.

Daří se to a je to vidět, sice málo a pomalu, ale je to vidět. Zatím se asi nenaplnilo kritické množství, aby to bylo pro všechny prodávající i kupující citelné.

Á propos – už jsem Vám řekla definici kritického množství? A příběh o opicích, ostrovech, a bramborách? Ne? Tak na ten se těšte příště.

Porovnejte nabídky